| ||

... «Οι κάτοικοι της Μινωικής Κρήτης με επιμονή και προσεκτική εργασία αιώνων ανέπτυξαν και συστηματοποίησαν το κλάδεμα, τον εμβολιασμό και όλους τους τρόπους περιποίησης και βελτίωσης της ελιάς. Η έκθλιψη του ελαιοκάρπου γινόταν σε απλές πέτρινες εγκαταστάσεις, που αρχικά χρησιμοποιούνταν εποχιακά και για την παραγωγή του κρασιού. Η ελιά και το λάδι κυριάρχησαν σε όλες τις εκφάνσεις της μινωικής ζωής στη γεωργία, στην οικονομία, στη θρησκεία, στην τέχνη. Ένας ολόκληρος πολιτισμός διαμορφώθηκε γύρω από το ιερό δέντρο και το πολύτιμο προϊόν του και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.