| Στόχοι    |   Αντικείμενο    |   Συντελεστές    |   Δικαιώματα 

 Αρχική 

 Επικοινωνία 

 Χάρτης της Σελίδας 

     
 

 Μνημειακά Ελαιόδεντρα Βιβλιογραφία

 
 
 

Κούρτη Άννα, 2003. Παλιές ελιές του Κηφισού, «Φυλλώματα αρμονίας» Jean Moreas, Στροφές. Ο Ελαιώνας στην Αρχαία Αθηνα. Από τη Μορία Ελαία έως την Ελιά του Πλάτωνα. Πρακτικά Διεθνούς Συμποσίου «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη». Σητεία Κρήτης, 23-25 Μαΐου. ΣΕΔΗΚ. Σελ.: 77-85.

Αναφορές για την ιστορική διαδρομή της ελιάς, την Ελιά της Αθηνάς στην Ακρόπολη, τον Παυσανία, το στεφάνωμα των Ολυμπιονικών, τον Ηρακλή, τον Πεισίστρατο, τους Παναθηναϊκούς αγώνες, τη Ρωμαϊκή περίοδο, τους Ελληνιστικούς και Βυζαντινούς χρόνους, το έργο του Δημήτρη Καμπούρογλου, το βιβλίο του Κώστα Μπίρη, το Φυτολογικό Λεξικό του Π. Γεννάδιου,

Μιχελάκης Ν., 2000. Μνημειακά Ελαιόδεντρα στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Προβολή –Τεύχος Δεκ. 2000. Έκδοση Χανιώτικων Νέων, σελ. 23-38.

Αναφορές για το ανάγλυφο του κορμού, τις σπηλαιώσεις (κουφάλες), την ηλικία των ελαιοδέντρων. Τα Μνημειακά ελαιόδεντρα στον κόσμο και την Ελλάδα, την ελιά του Πλάτωνα, την ελιά του Πεισίστρατου, την ελιά της Καλαμάτας, την ελιά των Βουβών, τις ελιές της Κανδάνου, τους ελαιώνες της Γόρτυνας, την του Καβουσίου, την ελιά της Λάστρου Σητείας, την ανάγκη για προστασία και αξιοποίηση των Μνημειακών.  

Μιχελάκης Ν., 2003. Μνημειακά Ελαιόδεντρα. Προστασία και Αξιοποίηση. Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου «Η Ελιά και το Λάδι από την Αρχαιότητα ως σήμερα» Αθήνα 1999. Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. σελ. 321-330

Αναφορές για την κατάταξη των Μνημειακών, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους (σχήμα, μέγεθος, ξύλο κορμού), τον προσδιορισμό της ηλικίας των δέντρων, τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, τα μνημειακά δένδρα στην Ελλάδα (Ελιά Καλαμάτας, Βουβών, Καντάνου, Αγ. Γεωργίου, Γραμπέλας, Κασελιανών, συστάδα ελιών Κασελιανών, ελαιώνας Βαρδαλιανών, ελαιώνες Γόρτυνας, ελιά Καβουσίου, ελιά Λάστρου, ελιές Πάνω Χωριού και Επισκοπής Ιεράπετρας, ελιά Λέσβου, προστασία και αξιοποίηση.

Μιχελάκης Ν., 2003. Μνημειακά Ελαιόδεντρα στον Κόσμο, στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Πρακτικά Διεθνούς Συμποσίου «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη». Σητεία Κρήτης, 23-25 Μαΐου. 2002 ΣΕΔΗΚ. σελ: 32-43

Αναφορές για τα χαρακτηριστικά των μνημειακών, το ανάγλυφο του κορμού, τις σπηλαιώσεις του κορμού, τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, τον προσδιορισμό της ηλικίας των ελαιοδέντρων, τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα στον κόσμο και την Ελλάδα, την ελιά της Αθηνάς, την ελιά του Πλάτωνα, την ελιά του Πεισίστρατου,  την ελιά της Καλαμάτας , την ελιά της Λέσβου στον Άγιο Θεράποντα τον Τζαρτζαλιάρη, τα μνημειακά ελαιόδεντρα στην Κρήτη (την ελιά Βουβών, τις ελιές της Καντάνου, τις ελιές της Γόρτυνας, την ελιά του Καβουσίου Ιεράπετρας, την ελιά της Μαθαίνας Λάστρου Σητείας, την Φουρκολιά της Σητείας.

Σαρπάκη Α., 2003. Ανιχνεύοντας την παρουσία της ελιάς στην Προϊστορική Κρήτη. Τα αιωνόβια δέντρα ζητούν προστασία. Πρακτικά Διεθνούς Συμποσίου «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη». Σητεία Κρήτης, 23-25 Μαΐου. ΣΕΔΗΚ. Σελ. 44-52

Αναφορές  για τα αρχαιολογικά ερωτήματα που σχετίζονται με την καταγωγή της ελιάς, τα διαθέσιμα αρχαιολογικά δεδομένα, τα σενάρια για τη διάδοση των ελαιόδεντρων στην Μεσόγειο, για το πού και ποτέ έγινε η εξημέρωση της ελιάς, τα αρχαιοβοτανικά δεδομένα για την ελιά, το ρολό της ελιάς στην κοινωνία της Κρήτης, τα αιωνόβια δέντρα ζητούν προστασία.
Αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ