| Στόχοι    |   Αντικείμενο    |   Συντελεστές    |   Δικαιώματα 

 Αρχική 

 Επικοινωνία 

 Χάρτης της Σελίδας 

     
 

 Χαρακτηριστικά

 
 
 
Τα  Μνημειακά Ελαιόδεντρα της Κρήτης
Δρ. Νίκος Μιχελάκης
Επιστημονικός Σύμβουλος  του  Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης
(Πρώην Δ/ντής Ινστιτούτου   Ελιάς Χανίων)

Οι ελαιώνες  και η καλλιέργειά τους χιλιάδες χρόνια τώρα διαδραματίζουν  σημαντικό ρόλο στην οικονομική, θρησκευτική, κοινωνική, πολιτιστική άλλα ακόμη και την πολιτική ζωή των λαών που στο διάβα του χρόνου έζησαν και ζούνε  στις χώρες που βρέχονται από την λεκάνη της Μεσογείου.  
Μέσα στους ελαιώνες αυτούς απαντώνται  σήμερα Ελαιόδεντρα που η όλη μορφή και εμφάνισή τους υποδηλώνει μια απροσδιόριστης διάρκειας   μακρόχρονη ζωή, η οποία πρέπει να  προσμετράται σε χιλιετηρίδες. Πρόκειται για δένδρα που το μέγεθος, η εξωτερική επιφάνεια,  τα εσωτερικά κοιλώματα και το γενικό ανάγλυφο των κορμών  τους παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη αισθητική  και απεικονίζουν παραστατικά την πολυκύμαντη  πορεία  της ζωής  των δένδρων  στο πέρασμα  του χρόνου. Πολλά από τα δένδρα αυτά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, έχουν συνδέσει την παρουσία τους με την Μυθολογία, την Ιστορία, την Θρησκεία, τις Παραδόσεις και τον Πολιτισμό των τοπικών κοινωνιών. Τα ελαιόδεντρα αυτά επομένως   μπορούν να θεωρηθούν  σαν μνημεία κοινής προσπάθειας της φύσης και του ανθρώπου και δίκαια  πρέπει  να χαρακτηριστούν «μνημειακά». και να τύχουν προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης σαν πολύτιμα  στοιχεία της πολιτιστικής  κληρονομιάς.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα μνημειακά ελαιόδεντρα μπορούν να καταταχθούν σε διάφορους τύπους, ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά τα οποία τους προσδίδουν κάποιου είδους μνημειακό χαραχτήρα.
Τα χαρακτηριστικά που μπορούν να ληφθούν υπόψη για μια περιγραφή, κατάταξη και αξιολόγηση μνημειακών ελαιοδέντρων μπορούν να είναι μορφολογικά, πολιτιστικά, χρονολογικά κ.λπ.
Στα μορφολογικά περιλαμβάνεται το ανάγλυφο του κορμού, το μέγεθος και το σχήμα της εσωτερικής κοιλότητας, το μέγεθος του κορμού (διάμετρος, περίμετρος), το μέγεθος της κόμης (διάμετρος, ύψος) κ.ά.
Στα πολιτιστικά περιλαμβάνονται εκείνα τα οποία συνδέουν την παρουσία και τη ζωή του δέντρου με τη μυθολογία, την ιστορία, την παράδοση, τη θρησκεία και γενικά τον πολιτισμό του τόπου.

Είναι προφανές ότι αρκετά ελαιόδεντρα μπορεί να διαθέτουν ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ