| Στόχοι    |   Αντικείμενο    |   Συντελεστές    |   Δικαιώματα 

 Αρχική 

 Επικοινωνία 

 Χάρτης της Σελίδας 

     
 

 Κλάδοι ελιάς στους τάφους

 
 
 
Αν και τα λουλούδια της άνοιξης χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν τον αναστάσιμο συμβολισμό, είτε στο στεφάνι, είτε στο καλάθι των «λαζαράδων» στολισμένα, εν τούτοις η ελιά, το δέντρο που ταυτίστηκε στη λαϊκή ψυχή, με την αθανασία δεν απολείπει. Παλιότερα σε χωριά της Σητείας και της Ιεράπετρας άφηναν κλαδιά ελιάς πάνω στους τάφους! Το δέντρο της αθανασίας έμενε εκεί, πάνω στους τάφους, όλη τη μεγάλη βδομάδα και τη Λαμπρή. Το έθιμο θυμίζει την αρχαία συνήθεια να τοποθετούνται κλαδιά ελιάς μέσα στους τάφους. Τις μέρες αυτές, που η θλίψη του θανάτου μετουσιώνεται σε αναστάσιμη ελπίδα, η ελιά έρχεται να εκφράσει την πανανθρώπινη προσδοκία της συνέχειας της ζωής.
«Στη Γόρτυνα, μια άλλη διήγηση θέλει τον Απόστολο Παύλο να διδάσκει τη θρησκεία του Χριστού καθισμένος κάτω από μια ελιά.
Μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα οι κάτοικοι των κοντινών χωριών προσέτρεχαν εκεί για να αποκτήσουν την ευλογία κόβοντας φύλλα της ελιάς με τα οποία έκαναν φυλακτά ή ακόμα τα κρεμούσαν στο κάθε εικονοστάσι.
Στην περιοχή των Αγίων Δέκα υπήρξαν καταπληκτικά παραδείγματα επιβιώσεως αρχαιοτέρων λατρευτικών πρακτικών, πλην, όμως, ο Επίσκοπος της περιοχής στα μεταπολεμικά χρόνια κατάφερε (δυστυχώς) να τις ξεριζώσει χαρακτηρίζοντάς τις ως ειδωλολατρικές».

Αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ