| Στόχοι    |   Αντικείμενο    |   Συντελεστές    |   Δικαιώματα 

 Αρχική 

 Επικοινωνία 

 Χάρτης της Σελίδας 

     
 

 Ιστορικά Στοιχεία

 
 
 

Μνημειακά ελαιόδέντρα υπάρχουν σε πολλές  χώρες του κόσμου. Τα  περισσότερα όμως  απ αυτά βρίσκονται στις χώρες γύρω από την λεκάνη της Μεσογείου (Ιταλία, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία, Πορτογαλία, Κύπρο, Παλαιστίνη κ.α). όπου η  καλλιέργεια της ελιάς φαίνεται ότι υπάρχει πριν από πολλές χιλιετηρίδες. Πολλά από τα ελαιόδεντρα  αυτά   έχουν χαρακτηριστεί σαν μνημεία  της φύσης  λόγω της  ηλικίας,  του μεγέθους η της ιστορίας τους και έχουν προστατευτεί και αξιοποιηθεί ανάλογα.
 
 Μνημειακά όμως ελαιόδεντρα  αναφέρονται  και σε χώρες μη Μεσογειακές  στις οποίες  η ελαιοκαλλιέργεια άρχισε  πριν μερικές δεκαετίες. Στη Κίνα υπάρχει ένα ελαιόδενδρο που θεωρείται   ιστορικό  γιατί φυτεύτηκε από τον Μάο Τσε Τούγκ παρόλο  ότι ελαιόδενδρα φαίνεται ότι είχαν εισαχθεί στην χώρα αρκετά ενωρίτερα από Γάλλους ιεραπόστολους.

  Στην Ελλάδα  ασφαλώς υπάρχουν αρκετά μνημειακά ελαιόδενδρα σε όλες σχεδόν τις περιοχές που καλλιεργείται η ελιά αλλά ελάχιστα απ αυτά  έχουν  επισημανθεί  και   αναφερθεί σε δημοσιεύματα. Βέβαια τα πλέον γνωστά  που αναφέρονται στην μυθολογία η μνημονεύονται  σε διάφορα αρχαία κείμενα    υπήρξαν η υπάρχουν ακόμη στην  περιοχή της Αττικής   όπου  τοποθετείται  και ο γνωστός μύθος της διαμάχης μεταξύ της Αθηνάς και του    Ποσειδώνα  για το όνομα της πόλης των Αθηνών. 
 
 
 
 
 
 

 
Αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ