| Στόχοι    |   Αντικείμενο    |   Συντελεστές    |   Δικαιώματα 

 Αρχική 

 Επικοινωνία 

 Χάρτης της Σελίδας 

     
 

 Ελιά Κανδάνου

 
 
 

ΜΝΗΜΕΙΑΚΗ  ΕΛΙΑ - Ελιά Αγ. Γεωργίου - Ανισαράκι - ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΔΑΝΟΥ

Αρκετά ελαιόδεντρα, συστάδες ελαιοδέντρων άλλα και ελαιώνες ολόκληροι που υπάρχουν σήμερα στις περιοχές Ανισαράκι και Βαρδαλιανά της ιστορικής  κωμοπόλεως της Κανδάνου  στα Χανιά που θα μπορούσαν με βάση το μέγεθος το ανάγλυφο και τις σπηλαιώσεις του κορμού να χαρακτηριστούν σαν Mνημειακά.
Μεταξύ αυτών  είναι και η Ελια στην θεση Αγ.Γεωργιος,  του οικισμου Ανισαρακ το οποίο  έχει ανακηρυχθεί  από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)   σαν  «Μνημειακό» λόγω του ειδικού πεπλατυσμένου  σχήματος  και  του ανάγλυφου του κορμού του και λόγω  της κατάταξης του από τους κατοίκους παλαιοτέρων εποχών στις «δεκαοχτούρες», δηλαδή στα ελαιόδεντρα που παρήγαγαν  18 μίστατα (δοχεία των  12 κιλών), δηλαδή περίπου 220  κιλά ελαιόλαδο. Σήμερα η παραγωγή του έχει μειωθεί στα 80-100  κιλά.
Το Ελαιόδεντρο  αυτό που βρίσκεται στην θέση «Αγ. Γεώργιος»  του οικισμού «Ανισαράκι»  της Κανδάνου (συντεταγμένες N 35o 20’ 128 και  ΕΟ 23ο 45’ .408 και υψόμετρο 510m), ανήκει στον Μιχ. Γ. Σαρτζετάκη,  είναι  ποικιλίας Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται «Τσουνατη»    εμβολιασμένης  σε υποκείμενο  Αγριελιάς.
Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,8m από το έδαφος έχει   μέγιστη διάμετρο (4,35m) και  περίμετρο 12,32.m ενώ στην βάση  του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 6,85m και περίμετρο 18.27m.

Αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ