| Στόχοι    |   Αντικείμενο    |   Συντελεστές    |   Δικαιώματα 

 Αρχική 

 Επικοινωνία 

 Χάρτης της Σελίδας 

     
 

 Ελιά Καβουσίου

 
 
 

ΜΝΗΜΕΙΑΚΗ  ΕΛΙΑ - Η Ελιά  του Καβουσίου Ιεράπετρας

Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί  από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)   σαν  «Μνημειακό» λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού του, και λόγω της  θέσης του κοντά στους αρχαίους  οικισμούς  «Βροντάς», «Κάστρο» και «Αζοριάς»   της Υστερομινωική ΙΙΙΓ έως  Αρχαϊκής φάσης (1350-500 π.χ.) όπου έχουν ανευρεθεί διάφορα αγγεία και τέχνεργα   έκθλιψης  ελαιόκαρπου. 
Το Ελαιόδεντρο  αυτό που βρίσκεται στην θέση «Αζορια» στον δρόμο προς τον οικισμό Αύγο του Δ.Δ. Καβουσίου του Δήμου Ιεράπετρας  (συντεταγμένες  Ν 35ο 06,908 και ΕΟ 25ο 51, 651 και υψόμετρο 252 m), ανήκει  το 2008  στον Γεωργ. Γραμματικάκη και  είναι  ποικιλίας Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται «Μουρατολιά»    εμβολιασμένης  σε υποκείμενο  Αγριελιάς.
Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,8m από το έδαφος έχει   μέγιστη διάμετρο (4,95m) και  περίμετρο 14,20.m ενώ στην βάση  του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 7,10m και περίμετρο 22,10m.
Το 2004 μετά από πρόταση κατοίκων της περιοχής και του Δήμου Ιεράπετρας αποφασίστηκε όπως η πρώτη νικήτρια  του Μαραθωνίου Γυναικών  στους Ολυμπιακούς αγώνες  ΑΘΗΝΑ 2004  στεφανωθεί με κότινο από το ελαιόδεντρο αυτό. Ο κότινος αυτός κόπηκε με ειδική τελετή  στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Αρχών, της Εκκλησίας και  πλήθος  κατοίκων της περιοχής.

Αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ