| Στόχοι    |   Αντικείμενο    |   Συντελεστές    |   Δικαιώματα 

 Αρχική 

 Επικοινωνία 

 Χάρτης της Σελίδας 

     
 

 Η Περί σηκού απολογία

 
 
 
Η «περί του  σηκού  απολογία»

Κατά τους κλασσικούς χρόνους η προστασία  των ιερών δέντρων της Αθηνάς αποτελούσε κύριο μέλημα της Αθηναϊκής πολιτείας.  Τα ιερά δέντρα περιφρασσόταν  με ξύλινο φράχτη, που ονομαζόταν «σηκός»  και ελέγχονταν  τακτικά. Κάθε μήνα ο Άρειος Πάγος έστελνε επιμελητές και μια φορά το χρόνο έστελνε επόπτες που διαπίστωναν αν οι ελιές βρίσκονταν σε καλή κατάσταση. ‘Οποίοι   προξενούσαν βλάβη  στα δέντρα η παραβίαζαν τον «σηκό» τιμωρούνταν σκληρά.

Ο λόγος του Λυσία «Αρεοπαγητικός» ή «Περί σηκού απολογία» γράφτηκε το 394 π.Χ. για να εκφωνηθεί ενώπιον το Αρείου Πάγου σαν  απολογία από κάποιον Αθηναίο που είχε κατηγορηθεί από τον συμπολίτη του  Νικόμαχο αρχικά ότι ξερίζωσε μια ιερή (μορία) ελιά και αργότερα    ότι  κατάστρεψε τον «σηκό» της.  Ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της εξορίας και δήμευσης της περιουσίας του και ο Λυσίας επιστράτευσε πολλά επιχειρήματα για την υπεράσπιση του μεταξύ των οποίων κυριότερο ήταν  ο σεβασμός του κατηγορούμενου στις   Μορίες ελιές που βρισκόταν σε άλλα  κτήματα του,  στις οποίες, όπως  και οι ειδικοί επόπτες που ήλεγχαν τις ιερές ελιές   είχαν διαπιστώσει, ποτέ δεν είχε κάνει  κάποια παράβαση.
Μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο οι Αθηναίοι αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα με τις «μορίες» ελιές. Πολλές από αυτές είχαν καεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά κανείς δεν είχε δικαίωμα όχι μόνο να καθαρίσει τους μαύρους κορμούς από τα λιόφυτα της Αττικής, αλλά ούτε και να πειράξει τα ειδικά περιφράγματα των κούτσουρων αυτών μεσα  στους «σηκούς».
Αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ