| Στόχοι    |   Αντικείμενο    |   Συντελεστές    |   Δικαιώματα 

 Αρχική 

 Επικοινωνία 

 Χάρτης της Σελίδας 

     
 

 Σπηλαιώσεις (κουφάλες)

 
 
 
Οι σπηλαιώσεις του κορμού (κουφάλες)

Όταν οι βραχίονες (κλώνοι) των ελαιοδέντρων σπάζουν κάτω από το βάρος της παραγωγής η του χιονιού η κοπούν κατά την εκτέλεση κλαδέματος  οι τομές  που δημιουργούνται  αποτελούν απαρχές για την έναρξη σήψης του εσωτερικού νεκρού ξύλου του κορμού (καρδιόξυλου) και τον σχηματισμό σπηλαιώσεων (κουφάλες) που έχουν διάφορες διαστάσεις και σχήματα. 
 


Σπηλαίωση (κουφαλα) του κορμου
 

 
Το φαινόμενο των σπηλαιώσεων δεν επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη και παραγωγή του δένδρου η οποία συνεχίζεται από τις νεότερες στοιβάδες κυττάρων που βρίσκονται κάτω από τον φλοιό (κάμβριο), συντελεί όμως στην θραύση του.  Στην περίπτωση αυτή  νέοι κορμοί μπορεί να εκπτυχθούν από την βάση (λαιμό) του παλαιού δένδρου και μια συστάδα από 2-5 κορμούς μπορεί να σχηματιστεί στην θέση του. Σε πολλές περιοχές γεμίζουν τους μεγάλης ηλικίας κούφιους κορμούς με πέτρες, χώμα η τσιμέντο για να μειώσουν την πιθανότητα θραύσης προκαλώντας όμως άλλες επιπτώσεις στο δένδρο και οπωσδήποτε μείωση της αισθητικής του εμφάνισης.

Ο κορμός ελαιοδέντρων μεγάλης ηλικίας συνήθως περιλαμβάνει εσωτερικές σπηλαιώσεις (κουφάλες) σε διάφορα μεγέθη και μορφές, Γιαυτό και η ορολογία «κουφαλοληά» για ελαιόδενδρα που έχουν τέτοιες σπηλαιώσεις  είναι συνήθης σε πολλά μέρη της Ελλάδας. 
Οι σπηλαιώσεις αυτές σε πολλές περιπτώσεις έχουν τέτοιες διαστάσεις ώστε στο εσωτερικό τους μπορούν  να χωρούν από ένα μέχρι 5-6 άτομα. Το χαρακτηριστικό αυτό συνδέει  τα ελαιόδενδρα αυτού του τύπου με διάφορες πλευρές της ζωής των ανθρώπων οι  οποίοι τα χρησιμοποίησαν κατά καιρούς  σαν χώρους για παιχνίδια  κατά την παιδική ηλικία,   σαν χώρους  προστασίας από βροχή ή κρύο, σαν  χώρους  απόκρυψης σε περιπτώσεις καταδιώξεων  άλλα και σαν χώρους για στέγαση ζώων.
 
 
 
 
 
 
 

 
Αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ